Allergenen, mag het een onsje minder zijn?

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in allerlei levensmiddelen. Ten minste 2% van de bevolking is overgevoelig voor bepaalde levensmiddelen of bestanddelen van levensmiddelen. De symptomen van een overgevoeligheidsreactie kunnen heel verschillend zijn: van een milde diaree tot overlijden.
De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket van een levensmiddel vermeld moeten staan. Onderstaande allergenen moeten altijd op het etiket staan, ongeacht hoeveel van de stof in het levensmiddel aanwezig is of met welk doel het gebruikt is.
Het kan dus zowel gaan om een ingrediënt als om een hulpstof bij de productie. Ook stoffen die van de allergenen gemaakt worden, moeten op het etiket staan.

Sinds december 2014 is de allergenenwet van kracht. Dit wil zeggen dat BioBrunch informeert over de aan- of afwezigheid van allergenen in de producten die wij aanbieden. Wanneer je van tevoren kenbaar maakt dat je bepaalde ingrediënten niet mag eten, dan houden wij daar rekening mee.

Van onderstaande 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet zijn aangegeven of ze voorkomen in een product. Er geldt ook een informatieplicht voor deze allergenen voor niet-voorverpakte producten, zoals bij onze catering. Vraag hier gerust naar!

glutenbevattende granen – zoals rogge, gerst, haver en tarwe (waaronder spelt en kamut)
ei
vis
pinda
noten – zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
soja
melk, inclusief lactose
schaaldieren
weekdieren
selderij
mosterd
sesamzaad
sulfiet ((E-nummers E220 t/m E228) = conserveermiddelen, in hoeveelheden van > 10 mg/kg)
lupine (bonenmeel)